TFCD / “Ingyen” fotózás!

TFCD/TFP

A TFCD vagy TFP eredetileg a time-for-cd vagy time-for-prints rövidítést jelentette.

Miről is van szó ?

Arról, hogy néha a fotós-modell-sminkes egy közös cél érdekében elvállal olyan munkákat, amikben mindenki ingyen dolgozik. Ez olyankor szokott előfordulni, ha van valami olyan ötlete valakinek, amit szeretne megvalósítani vagy egy régebbi dolgot továbbfejleszteni, javítani. Lehet ez egy másfajta világítás, fényterelő kipróbálása, egy új fodrászkellék vagy smink, esetleg egy pályázatra/versenyre jelentkezés.

Miért jó ez ?

Mert így folyamatosan fejlődik midnenki, nem csak a már jól bevállt képek, fények, pózok lesznek megörökítve, hiszen egy portfólió fotózáson pontosan tudni lehet, mire van szüksége a modellnek vagy a megrendelőnek, így nincs idő kisérletezni.

Miért NEM jó ez ?

Mert nem mindig lehet megjósolni, mi lesz a végeredmény. Az esetek legnagyobb részében, szinte 90%-ban valami jó és szép szokott lenni, hiszen mindenki azért dolgozik, hogy bővítse a portfólióját, referenciáit. De esetenként nem pont olyan lesz az eredmény, mint amire számított a csapat egy-egy tagja. Ez is benne van a lehetőségek között.

Jól értem, ez INGYEN fotózás ?!

Igen is, meg nem is. Igen, ingyen fotózás abban az értelemben, hogy pénz nem cserél gazdát. De természetesen nem szabad azt gondolni, hogy mindenre rá lehet fogni, hogy “tfcd” és akkor nem kell érte fizetni: semmi olyasmire nem szabad felhasználni a képeket, amiről nem volt szó. Azaz ha valaki egy teljes katalógust szeretne “tfcd” alapon fotóztatni, modell, smikes, fotós, mindenki ingyen dolgozzon, mert ő nem akarja kifizetni a munkát, ilyesmiket NEM SZABAD elvállalni. A “de majd odaírjuk a nevedet alá, és az jó referencia neked” mondatnak pedig nem szabad bedőlni, mert _nem_ így működnek a dolgok.

Oké, szeretnék egy pédát. Mi NEM tfcd ?

Tavaly elég nagy port kavart egy olyan ajánlat, miszerint egy leányzó a ballagására keresett sminkest és fotóst TFCD alapon, merthogy az milyen klassz referencia lesz a fotósnak, sőt, azt is felajánlotta, hogy “ha marad az ünnepi levesből, lehet, hogy abból is kapnak majd”. Ugye nem kell elmagyaráznom, mennyire lealacsonyító és megalázó egy ilyen ajánlat, főleg, hogy még hülyének is próbálják nézni az embert. Azaz: ez NEM tfcd :)

Akkor mi az ami TFCD ?

Például ha van egy híres festmény, esetleg filmes képkocka amiben van ötlet, és valami többet nyújt mint más kép, és ezzel keres meg egy modell/fotós/sminkes/fodrász valakit, hogy de jó lenne ezt megcsinálni, és lenne-e kedve a többieknek is hozzá mert szerinte van benne valami, az például az.

Van egy ötletem. Szerintem teljes mértékben megfelel a fentieknek, nem kereskedelmi termék a végeredmény, csak saját promóció. Ilyenkor mi a teendőm ?

Írj nekem. A contact oldal elérhető ITT. Írd meg a neved, az ötleted, hogy mit szeretnél, mit találtál ki, és hogy szerinted ez miért jobb, több, szebb mint más képei. Ha megtetszik az ötlet, vagy nem tetszik meg, de meggyőzöl, hogy ez másoknak miért jó, akkor elkezdhetünk dolgozni rajta.

Nézd meg a menüben az “Aktuálisan futó TFCD fotózások” részt, hátha van valami ami tetszik, esetleg valami ami hasonlít az ötletedhez. (Ha nem találod a menüpontot, akkor az azt jelenti, jelenleg minden fotózásra maximális a jelentkezők száma.)